لیست اختراعات محمد صادق اميني فضل
شناسائی و بررسی تاثیرات آنتی بیوتیكی وضدعفونی كنندگی پلیمر كیتوسان درمحصولات دارویی و آرایشی بهداشتی
دراين پروژه اثرات داروئي پلي¬ساكاريد با هدف كاربرد آن¬ها در سامانه¬هاي داروسازي مورد مطالعه و بررسي قرارگرفته است. پليمر كيتوسان به لحاظ ساختاري يك پلي¬ساكاريد خطي متشكل از توزيع مرتبط گلوكزآمين واحد استيل است كه ازپوست ميگو و ساير سخت¬پوستان با هيدروكسيد سديم قليايي بدست مي-آيد. كيتوسان درزمينه¬ي كشاورزي به عنوان درمان دانه و كمك گياهان به مبارزه باعفونت¬هاي قارچي استفاده كرد. از كاربردهاي ديگر اين پليمر، بهبود پوشش¬هاي پلي¬يورتان و نيز به عنوان يك فيبر محلول در رژيم غذايي ميباشد. با حل كردن كيتين در محيط قليايي هيدروكسيد پتاسيم در دماي جوش ماده¬اي حاصل مي¬شود كه قابل حل در اسيدهاي معدني است و به آن كيتين اصلاح شده يا كيتوسان مي¬گويند. اسيد به اين ماده، ساختاري كريستالي مي¬بخشد كه مي¬توان آن را از محلول اسيدي توسط محيط قليايي بازيابي كرد. در ايران با توجه به منابع ميگو در آب¬هاي جنوبي كشور فراوري اين محصول انبوهي از ضايعات سر و پوسته ر ابه دنبال دارد كه خود ميتواند منبع مهمي براي توليد كيتين و كيتوسان به حساب آيد.
بررسی اثرات آنتی بیوتیكی كربوكسی متیل سلولز بر میكروارگانیسم ها با اعمال روش های چاهك و دیسك دیفیوژن
در راستاي سنتز سامانه¬هاي نوين دارورساني با هدف آزادسازي آنتي بيوتيك¬ها در محيط¬هاي متفاوت، بر آن شديم تا از پليمرهاي پلي¬ساكاريدي استفاده نماييم. لذا بررسي اثر آنتي¬بيوتيكي اين پليمرها كه در دسته پليمرهاي طبيعي قرار مي¬گيرند بجا و ضروري تلقي مي¬گردد. در اين پروژه به بررسي اثر آنتي بيوتيكي پليمر كربوكسي متيل سلولز پرداخته شده است. كربوكسي¬متيل¬سلولز (Carboxymethyl cellulose) يا CMC درحال حاضر در دو گريد صنعتي و غذايي به صورت فراگير مورد استفاده قرار مي¬گيرد. CMC از مشتقات سلولز است و از استخلاف شدن گروههاي كربوكسي¬متيل (-CH۲-COOH) بجاي برخي از گروههاي هيدروكسيل (-OH) در واحد سلولز بدست ميآيد. اين پليمر، پودري سفيد رنگ، بي¬بو، بدون رنگ، قابل تعليق در آب و تحت شرايط نرمال غيرقابل تخمير ميباشد. معمولاً از آن به¬جاي نشاسته و مواد طبيعي محلول در آب مانند آلژينات¬سديم، حنزه ايرلندي، صمغ تراگاكانت و ژلاتين، كه نسبتاً گران قيمت هستند استفاده ميگردد. به دليل اقتصادي بودن آن، در سال¬هاي اخير مورد توجه خاص واقع شده و پيشرفتهاي عمده¬اي در تكنولوژي كيفيت و كاربري اين محصول صورت گرفته است. اين پيشرفتها امكاناتي را فراهم آورده است تا بتوان از كربوكسي¬متيل¬سلولز در كاربردهاي بسياري نظير خوراكي، دارويي، صنايع شوينده، رنگ و رزين و رونماي ساختمان، چسبها، نساجي، چاپ و تكميل پارچه، كاشي و سراميك، سفال و چيني، كاغذ، الكترود جوشكاري، فرش و موكت، گل حفاري چاههاي نفت، تختههاي چند لايه، چرم مصنوعي و موادآرايشي، سموم و آفتكش¬ها و غيره استفاده كرد. با توجه به دامنه¬ي وسيع كاربرد كربوكسي متيل سلولز، بررسي اثرات آنتي¬باكتريالي آن بسيار كاربردي و مفيد مي¬باشد.
در پروژه حاضر \\\\\\\\\\\\\\"سنتز پليمري دكستران / هيدروكسي اتيل متاكريلات بعنوان يك جاذب طبيعي براي حذف آلاينده فلورايد از محيط آبي \\\\\\\\\\\\\\" صورت گرفته¬است. پليمر طبيعي و هيدروكسي اتيل متا كريلات بعنوان مونومر در ساختار ژل حاصل بكار برده¬شد.همچنين از آغازگر حرارتي براي شروع واكنش پليمر شدن و عامل شبكه ساز براي ايجاد ساختار شبكه اي ژل استفاده گرديد. ژل حاصل ساختاري آبدوست داشته و قادر است در محيط آبي بعلت ساختار شبكه اي شده، مقادير قابل ملاحظه اي از آلاينده فلورايد را جذب نمايد. وجود مقادير زياد فلورايد در آب هاي زميني به عنوان يك مشكل جدي مطرح شده است كه سازمان سلامت جهاني (WHO)حد محدوديت آن را حدود mg/l 5/1 تعيين و خطر آن را قابل قياس با يون ها ي آرسنيك و نيترات اعلام كرده است. مقادير فراوان فلورايد موجود در آب هاي زميني عمدتا در نتيجه فعاليت كارخانجات توليد صفحات الكترونيكي نيمه رسانا، توليد شيشه و سراميك، پلاستيك، كود شيميايي و غيره مي باشد. يون مذكور مي تواند در مقادير بالا سبب ايجاد عوارض استئوپروسس، ورم مفاصل، سرطان، صدمات مغزي، آلزايمر و نيز مشكلات تيروئيد گردد؛ از اين رو ضرورت بسياري در جهت حذف اين آلاينده از آب وجود دارد.
موارد یافت شده: 3